Zeytinyağlı pırasa, özellikle kış mevsiminde zeytinyağlı tüketmek isteyenlerin favorisidir. Pırasa, soğan familyasına mensup bir sebze olup besin değeri bakımından oldukça zengindir. Antioksidan özellikler taşıyan pırasanın zeytinyağlı versiyonu da ekstra bir şifa deposudur. Portakal suyu ile hazırlanan zeytinyağlı pırasa yemeği ile kış sofralarınız şenlenecek. İsterseniz zeytinyağlı pırasa yemeği nasıl yapılır tek tek tüm adımlara göz atalım:
Zeytinyağlı pırasa yapımı kolay olan sebze yemeklerinin başında gelir. Hem lezzetli bir ana yemek hem de soğuk bir meze olarak sofranıza koyabileceğiniz bu tarifte mutlaka kaliteli bir zeytinyağı kullanmaya özen göstermelisiniz. Pırasa ile buluşan zeytinyağı lezzeti sayesinde her kış yapmak isteyeceğiniz bir yemek keşfetmiş olacaksınız.
İşte, zeytinyağlı havuçlu pırasa nasıl yapılır ve yemeğin püf noktaları nelerdir yakından bakalım.
Zeytinyağlı pırasa için sahip olmanız gereken malzemeler her evde olan türdendir. Hem ekonomik hem de lezzetli bir zeytinyağlı yemek için siz de pırasayı tercih edebilirsiniz. İşte, malzemeler:
Zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi pirinçli olarak ya da pirinçsiz olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Biz burada pirinçli tarifi vermeyi daha uygun gördük. Eğer siz pirinç ilave etmek istemiyorsanız yalnızca pirinci çıkartıp verdiğimiz tarifi yine olduğu gibi uygulayabilirsiniz.
Öncelikle orta boyutlardaki pırasaları güzelce temizleyip kök kısımlarını ayırıyoruz. Verev şeklinde doğradığımız pırasaları ayrı bir kaba alarak yine havuçları temizleyip pırasalara uygun şekilde doğruyoruz.
Zeytinyağlı pırasa için biz geniş bir tencere kullanmayı tercih ettik. Tenceremize ilk önce pırasaları, daha sonra havuçları ve en son da pirinçleri ekliyoruz. Zeytinyağını da bu karışıma ilave ederek kısa bir süre tüm malzemeleri kavurmaya başlıyoruz.
Limonun ve portakalın suyunu sıktıktan sonra içme suyu ile birleştirip kavrulan karışıma ilave ediyoruz. Toz şeker ve tuzu da tencereye ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Yemeğimizi kısık ateşte ortalama 20 - 25 dakika civarında pişirmeye bırakıyoruz.
İşte yalnızca birkaç adımda lezzetli bir zeytinyağlı pırasa yapmayı başardınız. Pırasayı dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Servis için dilerseniz tabağa bir parça limon dilimi de ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı pırasa püf noktası sayesinde yemeğiniz daha da lezzetli pişebilir. Birkaç ufak püf noktası, yemekleri hiç tahmin etmediğiniz boyutlara taşıyabilir. İşte, pırasa yemeğinde de annelerimizin de uyguladığı bazı püf noktaları:
Zeytinyağlı yemekler, diyet yapan kişilerin her daim en yakın dostu olmuştur. Hafif ve bir o kadar da lezzetli olan zeytinyağlı yemekleri, diyet dönemlerinde tüketebilirsiniz. Pırasa yemeği de düşük kalorili olması sebebiyle rejim yapan kişilerin taleplerini karşılamaktadır. 1 porsiyon pırasa yemeğinde ortalama 125 kalori değeri bulunur. 100 gramda da ortalama 60 kalori değeri olduğu söylenebilir.
Eğer rejim dönemindeyseniz pırasa yemeğini pirinç katmadan pişirmeniz daha faydalı olacaktır. Lif oranı yüksek olan pırasa yemeğinin diyet dönemlerinde sağlıklı ve doyurucu bir besin olarak tüketilmesinde herhangi bir sorun yoktur.