Zeytinyağlı enginar, sağlıklı beslenen kişilerin yemek listesinde mutlaka olması gereken bir lezzettir. A vitamini bakımından zengin olan enginar, bir de naturel zeytinyağı ile buluşunca tam bir besin deposu oluyor. Karaciğerden mideye, bağırsaklardan kalba kadar pek çok organı olumlu yönde etkikeyen enginarın yapımı da aslında düşündüğünüzden daha kolay.
Evinizde lezzetli bir zeytinyağlı enginar yemeği yapmak istiyorsanız sizinle paylaştığımız bu adımları uygulayabilirsiniz.
Zeytinyağlı enginar yemeği tarifi için öncelikle seçtiğiniz enginarlara dikkat etmeniz gerekiyor. Başlığımızda da belirttiğimiz gibi Ege’den gelen bu lezzet için mutlaka taze enginar tercih etmeniz gerekiyor. Kış mevsiminde en çok tüketilen sebzelerden olan enginarı, evinizde birkaç püf nokta sayesinde siz de kolayca pişirebilirsiniz.
İşte, zeytinyağlı enginar en kolay nasıl yapılır tek tek sizler için anlattık:
Zeytinyağlı enginar mezesi ya da yemeği ile sofralarınız şenlenecek. Besin değeri yüksek olan bu sebzeyi garnitürler ve naturel zeytinyağı ile hazırlarsanız parmaklarınızı yiyebilirsiniz. İşte, zeytinyağlı enginar için edinmeniz gereken başlıca malzemeler:
Zeytinyağlı enginar kalbi yapmak için yukarıdaki malzemelere sahip olmanız yeterlidir. Havuç ve haşlanmış bezelyeyi ayrı ayrı kullanmak yerine hazır garnitür de kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Ege usulü zeytinyağlı enginar yemeği için öncelikle havuçları soyarak küp küp doğruyoruz. Küp küp doğradığımız havuçları genişçe bir tencereye alarak üzerine biraz su ekleyip haşlanmaya bırakıyoruz. Havuçları haşlarken biraz diri kalmaları gerekiyor. Dolayısıyla haşlanmaya bıraktığımız havuçlarımızı sık sık kontrol ediyoruz.
Küp küp doğradığımız havuçlarımızı kenara alarak aynı işlemi bezelyelerimiz için de yapıyoruz. Bezelyeleri de rengi değişmeden haşlamak için buzlu suyumuzu yanımızda bulunduruyoruz. Biraz diri bıraktığımız bezelyeleri süzerek hemen buzlu suyumuzun içine atıyoruz.
Soğanımızı küp küp yemeklik olacak şekilde doğrayıp biraz zeytinyağı ile kavurmaya başlayalım. Kavrulan soğanlarımıza havucumuzu ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Ardından bezelyelerimizi de ekleyerek 2-3 dakika daha kavuralım.
Enginarlarımızı güzelce temizledikten sonra bir kap içerisine alalım. Yarım limonun suyu ile enginarlarımızı ovalım ve tenceremize tek tek dizelim.
Enginarlarımızın ortasına havuçlu ve bezelyeli garnitürü eşit olacak şekilde dağıtalım. Zeytinyağı, su, limon suyu, tuz ve şekeri de ilave ederek tenceremizin kapağını kapatalım. Bu noktada enginarlarımızı kısık ateşte ortalama 20-25 dakika boyunca pişirmeye bırakıyoruz. Yumuşayan enginarlarımızı ateşten alarak servis için hazırlıyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Enginar yemeğini hazırlarken yemeğinizi daha da lezzetli kılacak püf noktalara ihtiyaç duyabilirsiniz. İşte, hem daha leziz hem de daha sağlıklı enginar yemeği pişirebilmek için uygulamanız gereken bazı püf noktaları:
Yukarıda paylaştığımız püf noktalar sayesinde siz de artık uzman niteliğinde bir enginar yemeği yapabilirsiniz.
Enginarın sağlıklı beslenme diyetlerinde ne denli önemli olduğunu ilk başta da dile getirdik. Peki, enginar diyet dönemlerinde de tüketilebilen masum bir yemek mi? Buna 1 porsiyon enginar yemeğinin 147 kalori civarında olduğunu söyleyerek yanıt verebiliriz. Büyük boy enginar ise 184 kalori oranına sahiptir. Yalnızca 1 yemek kalığı enginarda da ortalama 26 kalori değeri bulunur.
Yani isterseniz enginar yemeğini diyet listenize ekleyebilirsiniz. Besin değeri bakımından da oldukça zengin olan bu yemeği, öğlen ya da akşam yemekleri için tercih edebilirsiniz. Diyetinize renk katmak ve daha sağlıklı beslenmek adına enginarı haftada en az 1 defa olacak şekilde tüketebilirsiniz. Zeytinyağlı opsiyonun haricinde haşlanmış ve limon sosu ile lezzetlendirilmiş enginarı da tercih edebilirsiniz.