Yüksek polifenol zeytinyağı, doğallığını kaybetmemiş yüksek kalitedeki yağlara yönelik oluşturulmuş bir terimdir. Zeytinyağı tercihinde bulunurken yağın polifenol değerine de mutlaka göz atmanız gerekecektir. Sofralarımıza binlerce yıldır lezzet katan zeytinyağının faydalarından %100 yararlanmak için siz de yüksek polifenol zeytinyağı çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
Polifenoller nelerdir sorusuna bitkilerin kimyasal yapısını inceleyerek yanıt vermek mümkün olacaktır. Yeryüzünde bulunan tüm bitkiler incelendiğinde bitkilerin kimyasında iki temel madde tipine rastlanmıştır. Bunlardan ilki “birincil metaboller” adı verilen ve bitkilerin hücresel faaliyetlerine destek olan maddelerdir. İkinci tipi ise “ikincil metaboller” olarak adlandırılan ve bitkilerin her türlü hasardan korunmasını sağlayan maddeler oluşturur. Polifenoller de ikincil metaboller kapsamında yer almaktadır.
Polifenol, birden fazla fenol molekülünün bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu maddeler bitkisel beslenen kişilere önemli faydalar sağlamaktadır. Özellikle de zeytinyağı gibi sıkça tüketilen bir besinin polifenol içeriyor olması insan sağlığı bakımından önemlidir.
Zeytinyağında polifenol nedir sorusuna erken hasat dönemi üzerinden yanıt verebiliriz. Erken hasat dönemi sayesinde yüksek polifenol zeytinyağı elde etmek mümkündür. Bu da polifenol gibi önemli bir maddeyi zeytinyağı aracılığı ile vücudumuza almamanıza olanak sağlamaktadır. Yüksek polifenol zeytinyağı, polifenol analizi sonucunda tespit edilir. Bu tür zeytinyağı üretmeyi amaçlayan firmalar da ambalaj üzerinde polifenol değerlerini paylaşmaktadır.
Dilerseniz yüksek polifenol zeytinyağı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara yakın plandan bir göz atalım.
Polifenol faydaları, yalnızca bitkilerin genel yapısının korunmasını içermez. Polifenoller, tıpkı bitkileri korudukları gibi aynı zamanda insan vücudunu da koruyabilen özelliklere sahiptir. Polifenol tüketiminde vücudun önemli ölçüde antioksidan madde alması sağlanmış olur. Böylece hastalıklara karşı bir direnç duvarı örülebilir.
Polifenoller sayesinde dolaşım sisteminin de pek çok riske karşı korunması sağlanır. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarının da önüne geçilebilir. Yüksek polifenol zeytinyağı, strese karşı etkili olup sinir sistemine de destek sağlar. Buna ek olarak polifenoller sayesinde erken yaşlanma belirtilerinin de kolayca önüne geçilebilir.
Aşağıda da polifenollerin insan sağlığına yönelik sunduğu faydaları sıralamak istedik:
Söz konusu polifenol zararları olduğunda uzmanlar, zeytinyağının aşırı derecede tüketilmesine yönelik uyarılarda bulunmaktadır. Polifenol zararlı bir madde değildir fakat her durumda olduğu gibi aşırı tüketim halinde mide bulantısı ve kilo almaya bağlı bazı hastalıklar ile karşılaşmak da mümkündür. Bunun için de aşırı tüketime kaçmadan dozunda bir kullanım tavsiye edilmektedir.
Yüksek polifenol zeytinyağı söz konusu olduğunda akla gelenlerden biri de bu maddenin tada olan etkileridir. Yüksek değerdeki polifenol maddesinin türüne bağlı olarak bazı tat değişiklikleri olabilir. Örneğin oleuropein adı verilen polifenol maddesinin yoğunluğu acı bir tat verebilir. Buna ek olarak oleacein polifenolünün yoğun olması da daha keskin bir tat bırakabilir. Elbette tüm bu durumlar damak zevkine göre farklılık da gösterebilir.
Zeytinyağında polifenol analizi yapan uzmanlar bu tür tat değişikliklerini rapor etmiştir. Polifenol oranının yüksek seviyede olması kötü bir tat bırakmadığı gibi aksine daha lezzetli bir tat da sunmaktadır. Özellikle de erken hasat zeytinyağlarında bulunan yüksek polifenol, zeytinyağının kalitesi bakımından önemlidir. Erken hasat ve soğuk sıkım yöntemleri ile üretilen zeytinyağları da tat bakımından pek çok kişiyi tatmin etmektedir.
Yüksek polifenol zeytinyağı, özenle üretilen ve birden fazla önemli adımı barındıran bir üretim tekniğine sahiptir. Zeytinde bulunan polifenollerin herhangi bir şekilde zarar görmemesi için bu konuda uzman kişilerin geliştirdiği yöntemlere ihtiyaç duyulur.
Öncelikle yüksek polifenol zeytinyağı üretirken erken hasat dönemini kaçırmamak gerekir. Polifenol bakımından zengin olan zeytinlerin elde edildiği dönem bahar aylarıdır. Bunun yanı sıra toplanacak olan zeytinlerin tek bir bahçenin ürünü olması da önemlidir. Farklı türde zeytinlerin bir arada bulunması zeytinyağının polifenol oranının farklı çıkmasına neden olabilir.
Yüksek polifenol zeytinyağı üretimi diğer yöntemler ile kıyaslandığında daa zahmetli bir teknik olduğu anlaşılacaktır. Özel silindir taşların yardımı ile üretilen zeytinyağında yıkama için kullanılan suyun sıcaklığı da 27 derecenin üzerinde olmamalıdır. Bu teknik literatürde “soğuk sıkım” yöntemi olarak yer alır. Polifenol bakımından zengin zeytinyağı üretebilmek için de soğuk sıkım tekniğini kullanmak şarttır.
Üretim bakımından diğer tekniklere oranla daha zor olan polifenollü zeytinyağını her markette bulabilmeniz de ne yazık ki mümkün değildir. Polifenol yüksek zeytinyağı markaları seri üretim yapmada zorlandıkları için butik yöntemlere başvurmaktadır.
Yüksek polifenol zeytinyağı, pek çok kaliteli zeytinyağı üretim yöntemi gibi Ege Bölgesi’ne ait olan bir tekniktir. Zeytinyağı, yaklaşık 4.000 senedir dünya sofralarında kendisine yer bulmuş bir bitkisel yağdır. Sağlık açısından olumlu etkileri anlatmakla bitmeyen zeytinyağının polifenol bakımından zengin olan seçenekleri de tüm dünyada tercih edilir.
Eski çağlara uzanmak için yapılan kazılarda dahi zeytinyağına dair kalıntılar bulunmuştur. Bu kalıntılara da en çok Ege Bölgesi’nde rastlanılmıştır. Türkiye’de söz konusu zeytinyağı ise akla ilk önce Ege illeri gelir. Yüksek polifenol zeytinyağı için de Ege Bölgesi, ev sahibi olma görevini üstlenmiştir.