En sağlıklı zeytinyağı kavramına markadan ziyade zeytinyağının toplanıp işlenme süreci üzerinden bakmak gerekiyor. Zeytinyağı, farklı yöntemler ile üretildiğinde hem tat hem de lezzet bakımından farklılık katabiliyor. Yani zeytin ağacının meyvelerini topladığınız zaman dilimi ve bu meyvelerin işlenme yöntemi zeytinyağında yeni lezzetler ortaya çıkartabiliyor.
Biz de bu yazımızda sizlerle hem en lezzetli hem de en sağlıklı zeytinyağı çeşitlerini paylaşmak istedik. Bu sayede zeytinyağı satın alırken hangi yöntemle üretilen yağı seçmeniz gerektiğine daha rahat karar verebileceksiniz.
En sağlıklı zeytinyağı hangisi sorusuna yanıt vermeden önce dilerseniz zeytinyağının mucizevi etkilerini hatırlayalım. Zeytinyağı, hem Türkiye’de hem de dünyada üretilen en sağlıklı bitkisel yağlardan biridir. Lezzet anlamında da doyurucu olan bu bitkisel yağ, insan vücuduna pek çok olumlu etkide bulunmaktadır. İşte, zeytinyağının uzmanlar tarafından da kanıtlanmış olan başlıca faydaları:
En sağlıklı zeytinyağı markası olarak piyasada bulunan ve marketlerde satışa sunulan markalar gösterilebilir. Fakat Türkiye’nin kıyı kesimlerinde üretilen zeytin ağaçlarından elde edilen mucizevi zeytinyağını illa belli başlı markalara göre değerlendirmemek gerekmektedir. Pek çok butik üretim yapan ya da endüstriyel açıdan öne çıkmayan marka da kaliteli zeytinyağı üretebilmektedir. En iyi zeytinyağı çeşitleri nelerdir bilebilmek için zeytinyağının toplanma ve işlenme prosedürlerini de biliyor olmanız gerekir.
İşte, hem dünyada hem de ülkemizde öne çıkan en sağlıklı zeytinyağı çeşitleri:
Dünyanın en iyi zeytinyağı çeşitlerinin başında şüphesiz ki soğuk sıkım zyetinyağları yer almaktadır. Tat, koku ve lezzet anlamında tatmin eden bu zeytinyağı çeşidi, 24 dereceyi geçmeden sıkılan özel bir üretim yöntemine sahiptir. Soğuk sıkım zeytinyağı, geleneksel yöntem olan taş baskının aslında daha modern versiyonu olarak da kabul edilir.
Ortalama 7 kg zeytinden yalnızca 1 litre zeytinyağının üretilmesine yarayan bu yöntem, en pahalı zeytinyağı çeşidi olarak da bilinmektedir. Soğuk sıkım zeytinyağı, hemen hemen her yemekte kullanılabilen ve tek başına da tüketilebilen bir lezzettir. Aynı zamanda cilt ve saç bakımı için de bu yöntemle elde edilen zeytinyağının kullanılması daha yararlı olacaktır.
En sağlıklı zeytinyağı seçenekleri arasında en geleneksel yöntem olan taş baskı tekniği ile üretilen zeytinyağı da yer alıyor. Eğer steril ve hijyenik bir üretim alanı varsa taş baskı yöntemi, has zeytinyağının elde edilmesinde önemli bir rol oynuyor. Asırlardır kullanılan bu teknik, zeytinyağı denildiğinde akla gelen ilk üretim şeklini de kapsıyor. Günümüzde hala kullanılan taş baskı yöntemi, asit oranı yüksek ve tat bakımından yoğun zeytinyağı üretimi sağlıyor.
En sağlıklı zeytinyağı söz konusu olduğunda akla sızma zeytinyağının gelmesi de mümkündür. Naturel sızma zeytinyağı da eski dönemlerde sıklıkla uygulanan bir yağ çıkarma tekniği olarak bilinmektedir. Özel bir teknik olan sızma zeytinyağı, zeytinin tüm posasının dibe çökmesinin beklenmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte ve salatada tercih edilen bu yağ, lezzet bakımından da hoş bir tada sahiptir. Türkiye’de ve dünyada en sık kullanılan zeytinyağı çeşitlerinden olan sızma, kızartmalarda da belli bir ısı oranına dek tercih edilebilir.
En iyi zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusuna yanıt verebilmek için zeytinyağının asit oranına da bakmak gerekir. En sağlıklı zeytinyağı için de asit oranı önem teşkil eden faktörlerin başında yer almaktadır. Zeytinyağının asit oranı genellikle %0.1 ila %0.8 arasında değişebilir. Fakat bazı zeytinyağlarında %2 civarında da asit oranı ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle de soğuk sıkım zeytinyağlarının asit oranı olan %0.1 ila %0.8 gösterilmektedir. Fakat %2 civarı asit oranına sahip zeytinyağı da kötü yağ demek değildir.
Asit oranı çok yüksek olan zeytinyağları, bazı durumlarda çeşitli kimyasal işlemlerden geçebilir. Bu da aslında çok sağlıklı olmayan zeytinyağların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. En sağlıklı zeytinyağı için siz de kimyasal işlem oranı en az yöntemleri tercih etmelisiniz. Özellikle de rafine zeytinyağı olarak adlandırılan bitkisel yağların en sağlıklı zeytinyağı klasmanında yer almadığını bilmelisiniz.
En sağlıklı zeytinyağı için yağın üretim tekniklerine ve asit oranına sadık kalabilirsiniz. Fakat daha önce belirttiğimiz gibi asit oranı %2 ve üstü olan her yağ da sağlıksız ya da kötü yağ olarak kabul edilmemektedir. En iyi soğuk sıkım zeytinyağı da olsa ısıya olan temas arttığında o yağın zararlı olacağını bilmeniz gerekir. Bu yüzden zeytinyağını çok yüksek ısıya maruz bırakmadan kullanmaya gayret etmeniz önemlidir. Özellikle de kızartmalarda kullanırken yağın ısı oranına dikkat etmenizde fayda vardır.